- Studiepoeng:60
- Studiested:Oslo
- Opptakskrav:Generell studiekompetanse
- Oppstart:Høst
- Studieprogresjon:Fulltid
- Registreringsavgift:2 400 kr
- Støttes av Lånekassen:Ja
Årsstudium i psykologi gir deg en innføring i psykologi som fagområde, kombinert med praksisnær kunnskap innen helsepsykologi og forebygging.
Årsstudium i psykologi gir en grundig kunnskapsplattform innen psykologi som fagområde og vitenskap. Studiet gir en innføring i de psykologiske basaldisiplinene; biologisk psykologi, kognitiv psykologi, personlighetspsykologi, sosialpsykologi og utviklingspsykologi. I tillegg skal studiet gi en innføring i helsepsykologi og mestring, samt grunnleggende kunnskaper om de vanligste psykiske lidelsene.
Studiet gir i tillegg til grunnleggende kunnskaper innen psykologisk vitenskap forståelse for betydningen av psykisk helse og forebyggende innsats i samfunn og arbeidsliv, et perspektiv som er svært tidsaktuelt.
Studiet kan være aktuelt som valgfrie emner i en bachelorgrad, eller som supplement til annen utdanning for verdifull fagspesifikk tilleggskompetanse innen et bredt spekter av oppgaver i arbeidslivet, blant annet i offentlig forvaltning, helse- og skolevesen, så vel som i privat sektor.
Opptakskrav
Opptakskravet til studiet er generell studiekompetanse.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse kan få vurdert om de kvalifiserer for opptak til studier med bakgrunn i realkompetanse, dispensasjon eller betinget opptak.
Opptaket er regulert av Forskrift om opptak til høgre utdanning.
Generell studiekompetanse
- Vitnemål om bestått norsk treårig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse, eller
- Vitnemål om bestått yrkesfaglig opplæring og studiekompetansefagene, eller
- 23/5-regelen: Fylt 23 år i opptaksåret og kan dokumentere minimum fem års fulltids arbeidserfaring og/eller utdanning, og dekker alle studiekompetansefag.
Studiekompetansefagene (fra Kunnskapsløftet):
Norsk | 393 årstimer/14 uketimer |
Engelsk | 140 årstimer/5 uketimer |
Samfunnsfag | 84 årstimer/2 uketimer |
Historie | 140 årstimer/4 uketimer |
Matematikk | 224 årstimer/5 uketimer |
Naturfag | 140 årstimer/5 uketimer |
4. Søkere med generell studiekompetanse etter tidligere ordninger.
Du kan også få generell studiekompetanse dersom du har fullført en godkjent utenlandsk utdanning eller har fullført ett års høyere utdanning.
Utenlandsk utdanning
- Søkere med bestått treårig videregående utdanning fra de andre nordiske landene er kvalifisert for opptak når den videregående opplæringen gir generelt opptaksgrunnlag til universiteter og høyskoler i de respektive landene.
- Søkere med utdanning fra land utenfor Norden, må dokumentere bestått utdanning på nivå med norsk treårig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse. GSU-listen (Generell studiekompetanse for utenlandske søkere) er bindende ved opptak av søkere med utdanningsbakgrunn fra utlandet.
- Søkere med utdanning fra International Baccalaureate (IB) kan etter gitte regler oppfylle kravene for generell studiekompetanse, jf. Forskrift om opptak til høgre utdanning § 2-2 fjerde ledd.
Søkere som har utdanning fra land utenfor Norden og søkere med IB må dokumentere norskkunnskaper tilsvarende kravene som stilles i Forskrift om opptak til høgre utdanning kapittel 2.
Fullført høyere utdanning
Søkere som er tatt opp til høyere utdanning på grunnlag av regler om unntak fra kravet om generell studiekompetanse (for eksempel realkompetanse), og som har bestått en slik utdanning på minst ett år (60 studiepoeng eller to studium, hvert på 30 studiepoeng), får generell studiekompetanse. Dersom den høyere utdanningen ikke har norsk eller annet nordisk språk som undervisningsspråk, må søkerne dokumentere norskkunnskaper tilsvarende kravene som stilles i Forskrift om opptak til høgre utdanning kapittel 2.
Fullført godkjent fagskoleutdanning
Søkere som har fullført godkjent toårig fagskoleutdanning får generell studiekompetanse såfremt de har bestått studiekompetansefaget norsk (393 årstimer) i videregående opplæring.
- Søkere må være 25 år eller eldre i opptaksåret.
- Søkere kan ikke ha generell studiekompetanse.
- Søkere må dokumentere minimum 5 års relevant fulltid arbeidserfaring (deltid omregnes til fulltid), hvorav inntil 1 år kan erstattes av relevant utdanning, kurs, omsorg for egne barn, førstegangstjeneste, organisasjonserfaring eller liknende. All praksis, utdanning og andre forhold som skal legges til grunn for vurderingen, må dokumenteres. Arbeids- og organisasjonserfaring skal dokumenteres med attester. En attest skal minimum inneholde arbeidstakerens navn, fødselsdato, beskrivelse av arbeidsoppgaver, stillingsprosent/antall timer per uke og arbeidsforholdets varighet (fra dato til dato). Utdanning og kurs skal dokumenteres med vitnemål, kursbevis, diplom, karakterutskrift eller lignende. Omsorg for egne barn dokumenteres med bostedsbevis fra Folkeregisteret for søkeren og egne barn.
- Søkere skal sammen med dokumentasjon på realkompetanse, sende en CV som oppsummerer arbeidserfaring, utdanning og annet som er relevant for studiet det søkes opptak til.
- Søkere skal sende inn et motivasjonsbrev. Innholdet i motivasjonsbrevet finner du her.
- Søkere må ha tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet skandinavisk språk) og engelsk til å kunne gjennomføre studiet. Dette skal dokumenteres med egenerklæring på skjema som du finner her.
- Søkere fra land utenfor Norden må dokumentere at de fyller krav til norskkunnskaper beskrevet i Forskrift om opptak til høgre utdanning § 2-2.
Kvalifikasjonene blir vurdert i forhold til studiet det søkes opptak til. Søkeren må ha de nødvendige faglige forutsetningene for å kunne gjennomføre det aktuelle studiet.
Dispensasjon
I særskilte tilfeller kan det gis dispensasjon fra kravet om generell studiekompetanse for søkere som ikke fyller mer enn 24 år i opptaksåret. Vilkåret for slik dispensasjon er at søkeren kan dokumentere at det på grunn av varig sykdom, funksjonshemming eller liknende har vært umulig å oppfylle enkelte krav til generell studiekompetanse. Normalt blir det bare gitt dispensasjon fra ett fag, og det må dokumenteres at søkeren har forsøkt å ta faget.
Betinget opptak
Søkere som på grunn av spesielle omstendigheter ikke kan avlegge eksamen i videregående opplæring, og som derfor ikke kan få dokumentasjon for bestått opplæring som normalt er krav for opptak til AMH, kan få opptak på vilkår av at han/hun består eksamen i ett eller flere fag i videregående opplæring i løpet av første semester etter opptak. Spesielle omstendigheter er her sykdom, ulykke eller dødsfall i nær familie eller andre særskilte forhold. For å få opptak på visse vilkår må spesielle omstendigheter dokumenteres med legeattest eller tilsvarende.
Følgende vilkår må være oppfylt:
- Søker har karakteren 2 eller bedre i standpunktkarakter i det faget han/hun ikke har avlagt eksamen i, og har ikke allerede avsluttende vurdering i faget.
- Søker kan dokumentere gyldig frafall på eksamen.
- Søker er elev på videregående skole. Ordningen gjelder ikke privatister.
- Faget eller fagene søker ikke fikk tatt eksamen i, har utsatt eksamen i høstsemesteret.
Studenter som har fått betinget opptak etter bestemmelsene i opptaksforskriften, har rett til støtte i Lånekassen det aktuelle semesteret.
Spørsmål vedrørende opptak sendes til: opptak@amh.no
Søknadsinformasjon
Søke studieplass
Ved AMH foregår hele opptaket lokalt på høyskolen. Det vil si at du må søke via vårt søknadsskjema for å få opptak til studier. Etter at søknadsskjemaet er sendt inn, vil du få tilsendt en bekreftelse på e-post.
Dokumentasjon på opptaksgrunnlaget
Opptakskravet til studier ved AMH er generell studiekompetanse. Søkere som ikke har generell studiekompetanse, kan få vurdert om de kvalifiserer for opptak til studier med bakgrunn i realkompetanse, dispensasjon eller betinget opptak.
Dokumentasjon på opptaksgrunnlaget legges ved søknaden når du søker i søknadsmodulen. Søknadsdokumentasjon som ikke er lastet opp i søknadsmodulen kan ettersendes per post til: Atlantis Medisinske Høgskole, Trondheimsveien 2, 0560 Oslo. Merk konvolutten med «Opptak».
Dokumentasjonen på opptaksgrunnlaget trenger ikke å være bekreftede kopier, men kopiene må være av god kvalitet. Søker er selv ansvarlig for at den innsendte dokumentasjonen er korrekt.
Studiekontrakt
Søkere som får tildelt studieplass vil få tilsendt en studiekontrakt som skal signeres. For å være sikret studieplass, må signert studiekontrakt returneres til høyskolen innen to uker. Opptaket er betinget av at vi mottar dokumentasjon på at opptakskravet for aktuelle studium er oppfylt.
Du vil motta en endelig bekreftelse på opptak når signert studiekontrakt og dokumentasjon på studiekompetanse/realkompetanse er mottatt av høyskolen.
Dersom du har spørsmål vedrørende opptaket og den videre prosessen, kan du sende en epost til: opptak@amh.no
Ønsker du kontakt med en studieveileder kan du ringe oss på telefon 23 20 11 00, eller sende en epost til: studieveiledning@amh.no
Angrerett
Etter angrerettloven har du 14 dagers angrerett etter kontraktinngåelse. Dato regnes fra når kontrakten er signert av begge parter. Ved bruk av angreretten, annulleres kontrakten og du har ingen forpliktelser overfor høyskolen.
Studieavgift
Alle studiene ved høyskolen er offentlig godkjente. Det betyr at studentene kan søke om fullt lån og stipend i Lånekassen.
Studieavgift for stedlige og nettbaserte studier, studieåret 2024/2025:
Studieprogram |
Pr. semester |
Bachelor fulltid | 44 300 |
Årsstudium fulltid | 44 300 |
Halvårsstudium fulltid | 44 300 |
Bachelor deltid | 22 150 |
Årsstudium deltid | 22 150 |
Halvårsstudium deltid | 22 150 |
Emnebeskrivelser; årsstudium i psykologi
Høst:
PSY10 – Innføring i psykologi og psykologiens historie, 12 studiepoeng
Emnet skal gi studenten en forståelse for psykologifagets teoretiske fundament og den historiske utviklingen av psykologi som selvstendig vitenskapelig disiplin, herunder kunnskap om sentrale bidragsytere til psykologiens fremvekst. Emnet gir en introduksjon til psykologi som fag og vitenskap, de overgripende temaene i faget og fremveksten av ulike teoretiske skoleretninger, samt en forståelse for skillet mellom akademisk og anvendt psykologi. Det gis videre en innføring i sentrale temaer, teorier og forskningsresultater innen biologisk psykologi, kognitiv psykologi, læringspsykologi, motivasjon og emosjoner, personlighetspsykologi, sosialpsykologi og utviklingspsykologi.
PSY11 – Utviklings-, personlighets- og sosialpsykologi, 18 studiepoeng
Emnet skal gi kunnskap om sentrale teorier, perspektiv og forskning som belyser ulike aspekter ved menneskelig utvikling; personlighet og individuelle forskjeller; samt sosial tenkning, sosial påvirkning og sosiale relasjoner.
Vår:
PSY12 – Psykologiens metodologi, 6 studiepoeng
I emnet Psykologiens metodologi skal studentene tilegne seg kunnskap om forskningsmetoder innen psykologien, hvordan psykologisk fagkunnskap foreligger i form av forskningsfunn og teori, vitenskapelige forutsetninger, samt betydningen av at grunnlaget kunnskapen bygger på er solid for å etablere holdbar kunnskap. Studenten skal lære å innta en vitenskapelig og kritisk innstilling til psykologifaget, og skille mellom vitenskapelig kunnskap og meninger basert på synsing. Grunnleggende temaer innen kvantitativ og kvalitativ metodetilnærming vil være sentralt.
PSY13 – Biologisk og kognitiv psykologi, 12 studiepoeng
Emnet skal gi studentene en innføring i det biologiske grunnlaget for menneskets atferd og bevissthet, samt en innføring i teorier om og metoder for å studere kognisjon. Sentralt i delemnet biologisk psykologi er undervisning i hjernens og nervesystemets oppbygning og funksjon, med vekt på strukturer og prosesser i hjernen og nervesystemet som er relatert til atferd og mentale prosesser. Studentene vil få kjennskap til relasjonen mellom hjernestrukturer og sansing og persepsjon, motivasjon, emosjoner, hukommelse, språk, søvn og drøm og mentale lidelser. Delemnet kognitiv psykologi omhandler ulike mentale prosesser så som persepsjon (sanseoppfatning), oppmerksomhet, hukommelse, tenkning, læring og problemløsning. Studentene får kjennskap til sentrale begrep og temaområder, teori og modeller, samt metoder og empiriske forskningsfunn innen kognitiv psykologi.
PSY14 – Helsepsykologi og psykiske lidelser, 12 studiepoeng
Emnet skal gi en introduksjon til helsepsykologi som fagfelt, med aktuelle problemstillinger og temaområder. Det gis en gjennomgang av det teoretiske fundamentet for, og utviklingen av, helsepsykologien som fagdisiplin. Studentene vil deretter få innblikk i teori og forskning om psyke og soma, og hvordan kunnskap kan anvendes for å kunne belyse helseatferd, helseutvikling og risiko for sykdom, og brukes i helsefremmende og forebyggende arbeid. Videre gis en innføring i psykopatologi, risikofaktorer og beskyttende faktorer, samt en gjennomgang av kjennetegn, symptomer, forekomst og behandling ved de mest vanlige psykiske lidelsene. I forståelsen av psykiske lidelser vil det bli tatt utgangspunkt i biopsykososial modell som integrerer ulike teoretiske perspektiv.
Veien videre etter årsstudium i psykologi
Studiet retter seg primært mot personer som ønsker:
- Grunnleggende kunnskaper i psykologi som fag og vitenskap
- Ett årsstudium og som ikke planlegger en hel grad ved AMH
- Årsstudium i psykologi som supplement til annen utdanning
- Psykologisk kompetanse i sin yrkespraksis
- Undervisningskompetanse i psykologi
- Å anvende studiet som del av en bachelorgrad ved en annen utdanningsinstitusjon
- Tilleggspoeng for opptak til annen høyere utdanning
Det kan søkes om å få studiet innpasset i en bachelor i psykologi ved NTNU samt i en bachelor i kultur og samfunnspsykologi ved Ansgar Høgskole. Man kan også få godskrevet studiet som del av en grad eller studieprogram ved andre utdanningsinstitusjoner, og enkelte emner eller hele studiet vil kunne gi innpass i den utstrekning det faglige innholdet gir tilsvarende læringsutbytte.