Nysgjerrig på helsefag - men usikker på hvilket studium du skal velge? Her er noen råd til deg!

Å bestemme seg for utdanning kan være vanskelig!

Er du usikker på hva du skal velge? – Du er ikke alene! Mange som tar kontakt med studieveiledning ved AMH syns helsefag virker spennende, men er usikre på hvilken utdanning de skal ta. Her er noen råd på veien:

  1. Det viktigste rådet er ikke relatert til noen spesiell utdanning, men rett og slett å ta utdanning. Uansett hva du velger, så vil utdanning gi deg en plattform som gjør deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet og gjør det lettere å konkurrere om jobbene når du en gang står som jobbsøker.
  2. Helsefaglig utdanning kan være så mye; tenk gjennom om du ønsker et profesjonsstudium og et yrke som helsepersonell (eksempelvis lege, tannlege, sykepleier etc) eller om du vil fordype deg i fagområdene og bygge utdanning uten mål om å jobbe klinisk og profesjonsrettet. Med en bachelor eller master innen helsefag kan aktuelt arbeid være rådgivning, informasjonsarbeid og saksbehandling i både offentlige og private virksomheter.
  3. Ønsker du en lengre utdanning, eller ser du for deg et kortere utdanningsløp? Du kan bygge kompetanse både i bredden og ved å fordype deg i lengre studier innen et fagfelt. Velger du en kortere utdanning og vil raskt ut i jobb, kan det være lurt å tenke breddekompetanse. Et årsstudium i grunnleggende medisin vil foreksempel gi deg større muligheter for arbeid dersom du kombinerer denne med treningsfaglige emner (PT), og kanskje også et semester med ernæringsstudier.
  4. Trenger du mer tid på å bestemme deg? Mange velger å ta et år eller to etter videregående før de endelig bestemmer seg for studieretning. Da har du muligheten til å bruke et semester eller to på å «teste» ut om fagene er noe for deg, samle tilleggspoeng og eventuelt også kombinere studier og utenlandsopphold. Ved AMH kan du eksempelvis ta halvårsstudium i anatomi og fysiologi eller i kost og ernæring eller årsstudium i grunnleggende medisin eller psykologi. Flere av disse studiene kan kombineres med utenlandsopphold ved vår norske avdeling og studiested på solkysten i sør- Spania!
  5. Trenger du faglig grunnlag? Mange som planlegger å søke helsefaglige studier i utlandet er usikre på om de vil klare studiene både faglig og også på engelsk. Da kan det være smart å ta et årsstudium som «foundation year» for å få en faglig plattform før studiene. På denne måten blir du bedre rustet til studiene i utlandet og det vil være lettere å lykkes.

Vårt råd til deg som ikke vet hva du skal gjøre til høsten: Ikke fortvil!  Klarer du ikke bestemme deg, så ta et år der du prøver ut et fagmråde som interesserer deg. Bygg kompetanse, gjør erfaringer og finn veien underveis. Det finns mange ulike veier til drømmejobben!

Studenter på strand