En medisinstudent i Lodz forteller

Jannikken, student på det fireårige profesjonsstudiet i medisin.

En medisinstudent i Lodz forteller

 

Hvordan var overgangen fra Atlantis til Lodz?


Jeg må innrømme at overgangen var STOR. Jeg jobbet hardt på Atlantis, og tok skolen seriøst. Imidlertid hadde jeg jo et «liv» ved siden av, med deltidsjobb og mange fritidsaktiviteter, trening og fester med venner og sånne vanlige ting. Her tar skolen 90 % av tiden, og det er liten tid til andre ting. Det fine er jo at vi alle er i samme båt, så vi gjør det beste ut av det og skaper oss koselige og morsomme pustehull der vi kan.


Hvordan er en vanlig dag ved universitetet?


Ingen dager er like. Men de fleste skoledagene starter i åttetiden, og noen dager er veldig lange. Flere dager i uken har vi tolvtimers skoledager. Vi har gjerne undervisning på flere steder i løpet av en dag, og bruker trikk og buss for å komme oss fra et sted til et annet. En typisk dag har vi gjerne to forskjellige fag, og gjerne både lab, gruppeundervisning og større forelesninger. Hovedvekten av undervisningen foregår med kun klassen (13 elever).

I løpet av en uke har vi typisk 4- 5 quizer, som gis før forelesninger, slik at man må være godt forberedt. De fleste ukene er det også en eller flere større, og viktigere prøver. Man må jobbe hardt for å skaffe seg nok poeng til å få ta eksamener i alle fag.


Hva er mest inspirerende ved studiet?


Tanken på at vi faktisk er leger om fire år. Det jeg syntes er morsomst er fysiologilab. Første året er det veldig mye teori og grunnleggende fag som biokjemi og histologi, som ikke føles veldig som medisinstudier (selv om det er lett å forstå hvorfor det er viktig å kunne!) På fysiologilaben gjør vi «legeoppgaver» fra første stund; vi måler blodtrykk, lytter på hjerte og lunger, utfører synstester, hørselstester og analyserer blod, for å nevne noe.

Hvordan bor du i Lodz?


Vi er tre tidligere Atlantis-jenter som bor sammen, noe som er veldig hyggelig og også veldig praktisk. Vi har en egen flott leilighet, og bor derfor ikke på studenthjemmet sammen med (nesten) alle de andre i klassen. Jeg syntes det er deilig å komme hjem til et ryddig og rolig sted hvor vi bare er oss tre og kan snakke norsk og senke skuldrene litt. Dersom man ikke kjenner noen kan studenthjemmet sikkert være lurt i starten, men selv følte jeg meg litt for “gammel” for det rett og slett.


Hva tenker du om arbeidslivet og fremtiden?


Jeg tenker at vi har en unik utdannelse med både en bachelor i ernæring og tittelen Medical Doctor. Samtidig ser vi jo med spenning på utviklingen i turnussaken, det er ingen tvil om at dersom den nye ordningen blir vedtatt, kan det generelt bli noe vanskeligere for utenlandsstudenter. Dette er ikke noe jeg bruker mye energi på å tenke på.

Jeg gleder meg veldig mye til å jobbe som lege, og tror det blir utfordrende og spennende. Jeg har allerede fått lovnad om sommerpraksis på et legesenter i hjembyen min fra den kommende sommer, det skal bli utrolig spennende å få brukt noe av det jeg har lært i praksis! Jeg tenker også at vi fra 4MD vil være godt forberedt på harde dager som nyutdannede, da vi er vant med en voldsom arbeidsmengde og et hardt press om å prestere.


Hvem tror du passer til dette studiet?


Først og fremst må du ha en stor interesse for faget og et ønske om å bli lege. Man må være villig til å sette andre ting på «vent». Medisinstudiet på fire år er BEINHARDT.


Et tips til Atlantisstudenter: ta biokjemi halvåret veldig seriøst. Vi bruker Lippincottboka, men de forventer at dere kan ALT, så benytt sjansen til å lære det skikkelig når dere kan – så får dere mye gratis når dere kommer hit.
 Å følge godt med i anatomi og fysiologi er også å anbefale, det er svært mye mer detaljert her, men dersom du har kontroll på “the basics” sparer det deg for mye tid og frustrasjon fra starten av.


Velkommen etter til Lodz!